Baklava sa orasima je jedan od najomiljenijih tradicionalnih slatkiša, poznata po svojoj bogatoj aromi, sočnoj teksturi i neodoljivom ukusu. Ovo je recept koji će vas naučiti kako da napravite domaću baklavu sa orasima koja će osvojiti srca svih koji je probaju. Pratite jednostavne korake u nastavku i uživajte u svakom zalogaju!
Sastojci:
- 500 g tankih kora za baklavu
- 400 g mlevenih oraha
- 100 g seckanih oraha
- 250 g maslaca ili margarina (otopljenog)
- 1 kašičica cimeta (po želji)
Preliv:
- 1 l vode
- 800 g šećera
- 1 limun (sok i kora)
Priprema:
Priprema baklave sa orasima je jednostavna i zahteva malo strpljenja. Pratite ove korake kako biste dobili savršeno sočan desert!
1. Priprema fila od oraha
- Za bogat i aromatičan fil, pomešajte mlevene i seckane orahe u većoj posudi. Ovaj spoj pruža savršenu kombinaciju tekstura – mleveni orasi daju glatkoću, dok komadići dodaju hrskavost. Ako volite da obogatite ukus, dodajte kašičicu cimeta i dobro promešajte smesu. Cimet unosi toplu aromu koja savršeno dopunjuje orahe.
- Dok pripremate fil, uključite rernu na 180°C kako bi se zagrejala. Na taj način bićete spremni da odmah stavite baklavu na pečenje čim je složite.
2. Slaganje baklave
- Pripremite tepsiju odgovarajuće veličine i premažite njeno dno tankim slojem otopljenog maslaca. Ovo sprečava da se kore zalepe i doprinosi bogatom ukusu.
- Položite prvu koru na dno tepsije i premažite je otopljenim maslacem pomoću četkice. Ponovite postupak sa još 3–4 kore, vodeći računa da svaka bude ravnomerno premazana.
- Kada završite prvi sloj kora, ravnomerno rasporedite tanak sloj fila od oraha preko poslednje kore. Nemojte pretrpavati filom – važno je da slojevi budu ujednačeni kako bi baklava zadržala svoju strukturu.
- Nakon toga nastavite slaganje: dodajte 3–4 kore preko fila, svaku pažljivo premazujući maslacem. Ponavljajte proces – sloj kora, sloj fila – sve dok ne potrošite sav fil i kore. Završite baklavu slojem kora, pri čemu poslednju koru dobro zategnite i ostavite suvom.
3. Rezanje i pečenje baklave
- Pre nego što stavite baklavu u rernu, pažljivo je isecite oštrim nožem na željene oblike – najčešće romboide ili kvadrate. Rezanje pre pečenja omogućava da se sirup kasnije ravnomerno upije u svaki komad.
- Svaki isečeni komad dodatno premažite ostatkom otopljenog maslaca. Ovaj korak će doprineti tome da baklava postane sočna i dobije prelepu zlatno-braon boju tokom pečenja.
- Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu i pecite baklavu na 180°C oko 40–50 minuta, ili dok kore ne postanu hrskave i zlataste.
4. Priprema preliva
- Dok se baklava peče, vreme je da pripremite preliv. U šerpu sipajte 500 ml vode i dodajte 400 g šećera. Lagano mešajte dok se šećer potpuno ne otopi.
- Za dodatnu aromu, ubacite sok od limuna i nekoliko tankih kriški limunove kore. Kuvajte preliv na srednjoj temperaturi dok ne počne da vri, a zatim smanjite vatru i pustite da krčka još 10 minuta. Ovaj korak omogućava da sirup dobije bogatiju konzistenciju.
- Kada je preliv gotov, sklonite ga sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađen preliv najbolje se apsorbuje u baklavu, dajući joj savršenu sočnost.
5. Prelivanje baklave
- Kada je baklava gotova i izvađena iz rerne, ostavite je da se prohladi 10 minuta. Ovo vreme omogućava da se baklava stabilizuje i bude spremna za prelivanje.
- Pažljivo prelijte baklavu ohlađenim sirupom, vodeći računa da svaki komad bude ravnomerno natopljen. Sirup sipajte postepeno kako bi kore polako upile svu tečnost.
- Ostavite baklavu da odstoji nekoliko sati, a idealno preko noći. Tokom ovog vremena, baklava će upiti preliv i postići željenu sočnost i harmoniju ukusa. Nakon toga, spremna je za serviranje – svaki komad biće prava poslastica!
Pročitajte još: Vasina Torta – Tradicionalni Recept za Poseban Ukus
Serviranje
Baklava sa orasima je više od poslastice – ona je simbol gostoprimstva i tradicije, savršena za posebne prilike ili jednostavno uživanje u svakodnevici. Kada je servirate, razmislite o ovim zanimljivim idejama:
- Tradicionalno posluživanje: Baklavu isecite na komade i poslužite je na elegantnom tanjiru uz šoljicu domaće kafe ili turskog čaja. Aromatični napici dodatno ističu bogatstvo ukusa baklave.
- Dekoracija: Pre nego što poslužite baklavu, možete je ukrasiti dodatkom mlevenih oraha, seckanih pistaća ili naribanom korom limuna. Ova dekoracija ne samo da doprinosi estetici već i obogaćuje njen ukus.
- Dodaci: Uz baklavu možete poslužiti kuglu vanila sladoleda ili kašiku šlaga. Hladni i kremasti dodaci savršeno se slažu s toplim i sočnim slojevima baklave, stvarajući savršen kontrast tekstura i ukusa.
- Specijalna prezentacija: Ako pripremate baklavu za posebnu priliku, kao što su praznici, koristite ukrasne tacne i dodajte svež cimet štapić ili krišku limuna pored svakog tanjira za rustičan i luksuzan efekat.
- Posluživanje u malim porcijama: Ako planirate da baklavu poslužite na koktel zabavi ili proslavi, isecite je na manje zalogaje i poslužite u papirnim korpicama. Na taj način gosti mogu uživati u slatkišu bez upotrebe tanjira ili pribora.
- Uparivanje s pićima: Osim kafe i čaja, baklava odlično ide uz desertna vina poput muskata ili rakiju sa aromom oraha ili dunje. Za letnje mesece, uz nju se može servirati i osvežavajuća limunada s medom.
- Poklonite baklavu: Baklava je idealan poklon za drage osobe. Upakujte je u lepu kutiju, obloženu masnim papirom, i poklonite je kao znak pažnje. Ovo je savršen način da nekome ulepšate dan tradicionalnim domaćim desertom.
Uz ove ideje, vaša baklava sa orasima neće biti samo desert, već i nezaboravno iskustvo koje ćete rado deliti s porodicom i prijateljima. Uživajte!