Baklava sa višnjama je prava poslastica za sve sladokusce! Kombinacija hrskave kore, sočnog fila od višanja i bogatog sirupa osvaja na prvi zalogaj. Ako volite tradicionalnu baklavu, ova voćna varijanta biće pravo osveženje. Donosimo vam jednostavan i brz recept za baklavu sa višnjama koji možete lako napraviti kod kuće.
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 500 g višanja (svežih ili smrznutih)
- 200 g šećera
- 100 g mlevenih oraha (opciono)
- 100 g maslaca (otopljenog) ili ulja
- 1 kašičica cimeta (po želji)
Preliv:
- 500 ml vode
- 300 g šećera
- Sok od pola limuna
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
1. Priprema višanja
- Ako koristite smrznute višnje, prvo ih ostavite da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi, a zatim ih pažljivo procedite kako biste uklonili višak soka. Sveže višnje operite pod mlazom hladne vode, odstranite koštice i pripremite ih za dalji postupak.
- U većoj posudi pomešajte višnje sa šećerom (oko 200 g) i lagano ih promešajte kako biste omogućili da šećer obuhvati voće. Ostavite ih po strani na 10–15 minuta, kako bi višnje pustile svoj prirodni sok. Za dodatnu aromu i toplu notu, po želji pospite smesu prstohvatom cimeta.
2. Slojevanje baklave
- Pripremite odgovarajući pleh za pečenje i premažite ga tankim slojem otopljenog maslaca ili ulja, što će sprečiti da se baklava zalepi tokom pečenja. Kore za baklavu pažljivo razdvojite i podelite ih na dva jednaka dela – jedan deo će činiti osnovu, a drugi poklopac baklave.
- Počnite postavljanjem prve kore na dno pleha. Svaku koru premažite otopljenim maslacem koristeći četkicu, vodeći računa da maslac ravnomerno rasporedite. Ponovite ovaj postupak dok ne potrošite polovinu pripremljenih kora.
- Kada završite sa prvim slojem, ravnomerno rasporedite pripremljene višnje preko sloja kora. Ako želite bogatiju teksturu, pospite višnje mlevenim orasima – ovaj dodatak obogatiće ukus i uneti hrskavost u svaki zalogaj.
- Nakon što postavite fil, preklopite ga drugom polovinom kora. Kao i sa prvim slojem, svaku koru pažljivo premažite maslacem, vodeći računa da poslednja, gornja kora bude zategnuta i ravna, bez viškova maslaca.
3. Rezanje i pečenje
- Pre nego što stavite baklavu u rernu, oštrim nožem pažljivo je isecite na željeni oblik – trouglove, kocke ili rombove. Ovo je važno uraditi pre pečenja jer će vruća baklava biti teža za sečenje, a postoji rizik da se kore izmrve.
- Rernu prethodno zagrejte na 180°C. Stavite pleh s baklavom u sredinu rerne i pecite je oko 30–40 minuta, sve dok kore ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskave. Kada baklava dobije savršenu boju, izvadite je iz rerne i ostavite da se blago ohladi.
4. Priprema preliva
- Dok se baklava peče, pripremite sirup za preliv. U šerpu sipajte 500 ml vode i dodajte šećer. Kuvajte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje, dok se šećer potpuno ne otopi.
- Kada sirup počne da vri, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 5 minuta, kako bi se zgusnuo. Dodajte sok od limuna i vanilin šećer za dodatnu aromu, pa sklonite šerpu sa šporeta i ostavite preliv da se ohladi na sobnoj temperaturi.
5. Zalivanje baklave
- Čim izvadite baklavu iz rerne, ostavite je da odstoji 5 minuta, kako bi se blago prohladila i bila spremna za sirup. Sirup prelijte polako i ravnomerno preko baklave, vodeći računa da svaki komad upije jednak deo tečnosti.
- Ako želite bogatiju i sočniju baklavu, koristite sav pripremljeni sirup. Za suvlju verziju, možete dodati sirup postepeno i stati kada postignete željenu konzistenciju.
- Nakon zalivanja, baklavu ostavite da odstoji najmanje 4–6 sati, a idealno preko noći. Ovo vreme omogućava da kore upiju preliv i dobiju savršenu sočnost, dok se svi ukusi sjedine u harmoničan desert.
- Sledećeg dana, vaša baklava će biti spremna za serviranje – sočna, hrskava i puna bogatih ukusa!
Pročitajte još: Baklava sa Orasima – Domaći Recept
Serviranje
Baklavu sa višnjama poslužite hladnu, isečenu na komade po prethodno označenim linijama. Možete je ukrasiti svežim višnjama, seckanim orasima ili listićima mente za dekoraciju. Odlično se slaže uz šolju kafe ili čaja.
Uživajte u ovoj ukusnoj kombinaciji tradicije i voćnog osveženja – baklava sa višnjama sigurno će postati omiljeni desert u vašem domu!