Banana Hleb – 5 Recepata za Uživanje

Banana Hleb

Banana hleb je ukusan, mekan i aromatičan kolač koji kombinuje sladak ukus zrelih banana sa različitim sastojcima. Idealan je za doručak, užinu ili desert. Postoji mnogo varijacija banana hleba, a u nastavku ćemo detaljno opisati kako se pripremaju različite vrste banana hleba sa čokoladom, orasima, bez šećera, sa ovsenim pahuljicama i sa malinama.

1. Banana Hleb sa Čokoladom

Banana Hleb sa Čokoladom
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 1/2 šolje otopljenog putera
  • 1 šolja šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 1/2 šolje brašna
  • 1 šolja čokoladnih komadića

Priprema:

  1. Priprema rerne i kalupa: Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite kalup za hleb i pospite ga brašnom kako bi hleb lako izašao iz kalupa nakon pečenja.
  2. Priprema banana: U velikoj posudi zgnječite banane dok ne postanu glatke. Ovo će biti baza vašeg hleba.
  3. Dodavanje putera: Dodajte otopljeni puter u banane i mešajte dok se dobro ne sjedini. Ovaj korak osigurava da hleb bude vlažan i mekan.
  4. Dodavanje šećera i jaja: Dodajte šećer, jaje i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite. Mešanje ovih sastojaka omogućava da se sav šećer rastopi i ravnomerno rasporedi.
  5. Dodavanje suvih sastojaka: Dodajte sodu bikarbonu i prstohvat soli, pa promešajte. Polako dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu. Ovo osigurava pravilno narastanje hleba.
  6. Dodavanje čokoladnih komadića: Na kraju dodajte čokoladne komadiće i lagano promešajte kako bi se ravnomerno rasporedili po smesi.
  7. Pečenje: Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica iz hleba ne izađe čista.
  8. Hlađenje: Ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Nutritivne i energetske vrednosti po parčetu (100g):

Nutritivne Vrednosti Količina
Kalorije 330 kcal
Proteini 4g
Masti 15g
Ugljeni hidrati 45g
Šećeri 25g
Vlakna 2g

2. Banana Hleb sa Orasima

Banana Hleb sa Orasima
Preuzeto sa Freepik

 

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 1/2 šolje otopljenog putera
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 1/2 šolje brašna
  • 1 šolja seckanih oraha

Priprema:

  1. Priprema rerne i kalupa: Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite kalup za hleb i pospite ga brašnom kako bi hleb lako izašao iz kalupa nakon pečenja.
  2. Priprema banana: U velikoj posudi zgnječite banane dok ne postanu glatke.
  3. Dodavanje putera: Dodajte otopljeni puter u banane i mešajte dok se dobro ne sjedini.
  4. Dodavanje šećera i jaja: Dodajte šećer, jaje i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite.
  5. Dodavanje suvih sastojaka: Dodajte sodu bikarbonu i prstohvat soli, zatim promešajte. Polako dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu.
  6. Dodavanje oraha: Na kraju dodajte seckane orahe i lagano promešajte kako bi se ravnomerno rasporedili po smesi.
  7. Pečenje: Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica iz hleba ne izađe čista.
  8. Hlađenje: Ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Nutritivne i energetske vrednosti po parčetu (100g):

Nutritivne Vrednosti Količina
Kalorije 320 kcal
Proteini 5g
Masti 18g
Ugljeni hidrati 35g
Šećeri 20g
Vlakna 3g

3. Banana Hleb bez Šećera

Banana Hleb bez Šećera
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 1/2 šolje otopljenog putera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 1/2 šolje brašna
  • 1/2 šolje meda ili javorovog sirupa

Priprema:

  1. Priprema rerne i kalupa: Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite kalup za hleb i pospite ga brašnom kako bi hleb lako izašao iz kalupa nakon pečenja.
  2. Priprema banana: U velikoj posudi zgnječite banane dok ne postanu glatke.
  3. Dodavanje putera: Dodajte otopljeni puter u banane i mešajte dok se dobro ne sjedini.
  4. Dodavanje jaja: Dodajte jaja i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite.
  5. Dodavanje suvih sastojaka: Dodajte sodu bikarbonu i prstohvat soli, zatim promešajte. Polako dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu.
  6. Dodavanje zaslađivača: Na kraju dodajte med ili javorov sirup i lagano promešajte.
  7. Pečenje: Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica iz hleba ne izađe čista.
  8. Hlađenje: Ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Nutritivne i energetske vrednosti po parčetu (100g):

Nutritivne Vrednosti Količina
Kalorije 280 kcal
Proteini 4g
Masti 12g
Ugljeni hidrati 40g
Šećeri 18g
Vlakna 2g

4. Banana Hleb sa Ovsenim Pahuljicama

Banana Hleb sa Ovsenim Pahuljicama
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 1/2 šolje otopljenog putera
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja ovsenih pahuljica

Priprema:

  1. Priprema rerne i kalupa: Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite kalup za hleb i pospite ga brašnom kako bi hleb lako izašao iz kalupa nakon pečenja.
  2. Priprema banana: U velikoj posudi zgnječite banane dok ne postanu glatke.
  3. Dodavanje putera: Dodajte otopljeni puter u banane i mešajte dok se dobro ne sjedini.
  4. Dodavanje šećera i jaja: Dodajte šećer, jaje i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite.
  5. Dodavanje suvih sastojaka: Dodajte sodu bikarbonu i prstohvat soli, zatim promešajte. Polako dodajte brašno i ovsene pahuljice, mešajući dok ne dobijete glatku smesu.
  6. Pečenje: Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica iz hleba ne izađe čista.
  7. Hlađenje: Ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu, zatim izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Nutritivne i energetske vrednosti po parčetu (100g):

Nutritivne Vrednosti Količina
Kalorije 300 kcal
Proteini 5g
Masti 14g
Ugljeni hidrati 38g
Šećeri 15g
Vlakna 3g

5. Banana Hleb sa Malinama

Domacica drži u ruci noz i sece hleb
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 1/2 šolje otopljenog putera
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 1/2 šolje brašna
  • 1 šolja svežih ili smrznutih malina

Priprema:

  1. Priprema rerne i kalupa: Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite kalup za hleb i pospite ga brašnom kako bi hleb lako izašao iz kalupa nakon pečenja.
  2. Priprema banana: U velikoj posudi zgnječite banane dok ne postanu glatke.
  3. Dodavanje putera: Dodajte otopljeni puter u banane i mešajte dok se dobro ne sjedini.
  4. Dodavanje šećera i jaja: Dodajte šećer, jaje i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite.
  5. Dodavanje suvih sastojaka: Dodajte sodu bikarbonu i prstohvat soli, zatim promešajte. Polako dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatku smesu.
  6. Dodavanje malina: Na kraju dodajte maline i lagano promešajte pazeći da ih ne zgnječite previše.
  7. Pečenje: Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica iz hleba ne izađe čista.
  8. Hlađenje: Ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu, zatim izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Nutritivne i energetske vrednosti po parčetu (100g):

Nutritivne Vrednosti Količina
Kalorije 310 kcal
Proteini 4g
Masti 14g
Ugljeni hidrati 40g
Šećeri 20g
Vlakna 2g

Zaključak

Svaka od ovih varijacija banana hleba pruža jedinstven ukus i teksturu, dok su nutritivne vrednosti prilagođene različitim potrebama i preferencijama. Banana hleb sa čokoladom je idealan za ljubitelje čokolade, dok je banana hleb sa orasima bogat proteinima i zdravim mastima. Verzija bez šećera pogodna je za one koji izbegavaju rafinisane šećere, dok su banana hleb sa ovsenim pahuljicama i sa malinama odlične opcije za dodavanje vlakana i vitamina. Bez obzira na izbor, svi ovi recepti su jednostavni za pripremu i savršeni za svaki trenutak dana.

Za jos slatkih poslastica procitajte Čokoladna Torta: Klasična, Sa Višnjama, Sa Malinama, Lava, Veganska

5 1 glas
Glasanje za članak
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Table of Contents

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x