Pita sa Jabukama – Klasik Koji Uvek Oduševljava

Pita sa Jabukama: Klasik Koji Uvek Oduševljava

Kada razmišljamo o omiljenim poslasticama koje evociraju osećaj doma i topline, pita sa jabukama zauzima posebno mesto na listi tradicionalnih i neodoljivih deserata. Njena zavodljiva aroma cimeta i pečenih jabuka, kombinovana sa hrskavim korama, može osvojiti svako srce. U ovom tekstu, otkrićemo pet različitih recepata za pite sa jabukama, svaki sa svojim jedinstvenim twistom, koji će zadovoljiti različite ukuse i preference.

Klasična Pita sa Jabukama
Preuzeto sa Freepik

1. Klasična Pita sa Jabukama

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 5 srednjih jabuka
  • 100 g šećera (za fil)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema Testa:

  • Mešanje suvih sastojaka: U velikoj posudi pomešajte 300 g brašna i 50 g šećera.
  • Dodavanje maslaca: Dodajte 150 g hladnog maslaca, isečenog na kockice, i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete teksturu sitnih mrvica.
  • Zamesite testo: Dodajte 1 jaje i brzo zamesite testo. Formirajte disk, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

Priprema Fila:

  • Priprema jabuka: Oljuštite 5 srednjih jabuka i narežite ih na tanke kriške. Pomešajte sa 100 g šećera, 1 kašičicom cimeta i 1 kašikom limunovog soka.

Sastavljanje Pite:

  • Razvaljajte testo: Razvaljajte polovinu testa i stavite u namašćeni pleh. Preko testa ravnomerno rasporedite fil od jabuka.
  • Prekrivanje: Razvaljajte ostatak testa i prekrijte jabuke. Pritisnite ivice viljuškom.
  • Pečenje: Pecite u pećnici na 180°C oko 50 minuta.
americka pita sa jabukama
Preuzeto sa Freepik

2. Pita sa Jabukama i Orasima

Sastojci:

  • Sve sastojke kao za klasičnu pitu
  • 100 g oraha (seckanih)
  • 50 g braon šećera (za fil)

Priprema Testa:

  • Pravljenje testa: U velikoj posudi pomešajte 300 g brašna sa 50 g šećera. Dodajte 150 g hladnog maslaca, isečenog na kockice. Rukama utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete teksturu sitnih mrvica. Ovaj korak je ključan jer osigurava da testo bude prhkog tipa.
  • Dodavanje jajeta: U smesu dodajte jedno jaje i brzo zamesite testo. Ne mesite previše da testo ne postane tvrdo.
  • Hlađenje testa: Oblikujte testo u disk, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da se hladi najmanje 30 minuta. Hlađenje pomaže da maslac ostane čvrst, što testu daje bolju teksturu nakon pečenja.

Priprema Fila:

  • Priprema jabuka: Oljuštite 5 srednjih jabuka i narežite ih na tanke kriške. Tanke kriške omogućavaju da se jabuke brže skupe i bolje upiju začine.
  • Dodavanje začina i oraha: U velikoj posudi pomešajte narezane jabuke sa 100 g šećera, 1 kašičicom cimeta, i sokom od jednog limuna. Dodajte 100 g seckanih oraha i 50 g braon šećera. Braon šećer i orahe dodajte direktno jabukama jer će se tako ravnomerno rasporediti po celom filu, dajući mu dodatnu teksturu i bogat ukus.

Sastavljanje Pite:

  • Razvaljivanje testa: Izvadite testo iz frižidera. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte polovinu testa u krug dovoljno velik da pokrije dno i stranice vaše tepsije. Lagano položite testo u tepsiju.
  • Dodavanje fila: Ravnomerno rasporedite fil od jabuka i oraha preko testa u tepsiji.
  • Prekrivanje pite: Razvaljajte ostatak testa i prekrijte fil. Pritisnite ivice testa zajedno viljuškom kako bi se zatvorile i formirale lep rub.
  • Pečenje: Pecite pitu u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 50 minuta, ili dok testo ne dobije zlatno-braon boju.

Finalni Koraci:

  • Hlađenje i serviranje: Nakon pečenja, ostavite pitu da se malo ohladi pre nego što je isečete. To omogućava da se fil malo stegne, čineći pitu lakšom za sečenje. Poslužite toplo, po želji sa kuglom vanila sladoleda ili šlagom.

Ovaj detaljni vodič kroz pripremu pite sa jabukama i orasima trebao bi vam pomoći da lako pratite korake i pripremite ukusnu i aromatičnu poslasticu koja je savršena za svaku priliku.

Komadi pite
Preuzeto sa Freepik

3. Pita sa Jabukama Bez Glutena

Sastojci:

  • 300 g bezglutenskog brašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 5 srednjih jabuka
  • 100 g šećera (za fil)
  • 1 kašičica cimeta
  • Sok od pola limuna

Priprema Testa:

  • Mešanje suvih sastojaka: U velikoj posudi pomešajte 300 g bezglutenskog brašna i 50 g šećera u prahu.
  • Dodavanje maslaca i jaja: Dodajte 150 g hladnog maslaca i 1 jaje, pa zamesite testo. Ostavite u frižideru na 30 minuta.

Priprema Fila:

  • Priprema jabuka: Narezane jabuke pomešajte sa 100 g šećera, 1 kašičicom cimeta i sokom od pola limuna.

Sastavljanje Pite:

  • Razvaljajte testo: Postavite donji sloj testa u tepsiju, dodajte fil, zatim prekrijte sa drugim slojem testa.
  • Pečenje: Pecite na 180°C oko 50 minuta.
Pita sa Jabukama
Preuzeto sa Freepik

4. Pita sa Jabukama i Karamelom

Sastojci:

  • Osnovni sastojci za testo
  • 5 srednjih jabuka
  • 100 g šećera (za fil)
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera (za karamel)

Priprema Karamela:

  • Pravljenje karamela: Rastopite 100 g šećera do zlatno smeđe boje, pa pažljivo dodajte 100 ml slatke pavlake.

Priprema Testa i Fila:

  • Testo i fil: Pripremite testo i fil od jabuka po osnovnom receptu, ali fil prelijte gotovim karamelom pre nego što dodate gornji sloj testa.

Pečenje:

  • Završna obrada: Pecite pite kao i u prethodnim receptima.
Integralna pita sa jabukama
Preuzeto sa Freepik

5. Integralna Pita sa Jabukama

Sastojci:

  • 300 g integralnog brašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 5 srednjih jabuka
  • 100 g šećera (za fil)
  • 1 kašičica cimeta
  • Sok od jednog limuna

Priprema Testa:

  • Mešanje suvih sastojaka: U posudi pomešajte 300 g integralnog brašna i 50 g šećera u prahu.
  • Dodavanje maslaca i jaja: Dodajte 150 g maslaca i 1 jaje, zamesite i ostavite u frižideru.

Priprema Fila:

  • Jabuke: Narežite jabuke i pomešajte ih sa šećerom, cimetom i limunovim sokom.

Sastavljanje i Pečenje:

  • Sastavljanje pite: Razvaljajte testo, dodajte fil, prekrijte, pecite na uobičajen način.

Svaki od ovih recepata pruža svoj jedinstveni užitak u degustaciji pite sa jabukama, bilo da preferirate klasičan ukus ili želite nešto novo i drugačije. Bez obzira na izbor, pita sa jabukama je deser koji će oduševiti vaše goste i učiniti svaki obrok posebnim.

0 0 glasovi
Glasanje za članak
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Table of Contents

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x