Pita sa kupusom i sirom je tradicionalno jelo koje kombinuje jednostavne sastojke u bogat i ukusan obrok. Ovo jelo je poznato po svom jedinstvenom ukusu koji spaja hrskavu koru i sočan fil od kupusa i sira. Pita sa kupusom i sirom je omiljena u mnogim domaćinstvima zbog svoje jednostavne pripreme i hranljivih sastojaka. Hrskava kora i mekana unutrašnjost čine ovu pitu idealnom za porodične ručkove ili večere, ali je takođe odlična i za posluženje gostima. Njena univerzalnost omogućava da se jede topla ili hladna, a uz dodatak jogurta ili kiselog mleka postaje pravi gurmanski užitak.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 1 glavica svežeg kupusa
- 200 g sira (feta ili sitnog sira)
- 2 jajeta
- 100 ml ulja
- So i biber
- 50 ml kisele pavlake (po želji)
Način Pravljenja:
- Kupus sitno iseckajte i stavite u šerpu sa malo ulja. Pržite ga na srednjoj temperaturi dok ne omekša, oko 10-15 minuta. Dodajte so i biber po ukusu.
- U posebnoj posudi izgnječite sir viljuškom i pomešajte ga sa jajima. Ako želite bogatiji ukus, dodajte i kiselu pavlaku u smesu.
- Kada se kupus skuva, ostavite ga da se malo ohladi, a zatim ga pomešajte sa smesom od sira i jaja.
- Pripremite pleh za pečenje i premažite ga uljem. Stavite prvu koru za pitu, premažite je uljem, pa dodajte još jednu koru. Na ovu koru stavite deo fila od kupusa i sira. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore i fil, završavajući sa dve kore koje ćete takođe premazati uljem.
- Pitu isecite na kvadrate pre pečenja kako bi se lepše ispekla. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatno-braon boju.
Serviranje:
Pitu poslužite toplu uz jogurt ili kiselo mleko. Idealan je obrok za doručak, ručak ili večeru, a može se jesti i hladna.