Posni kolači predstavljaju savršen izbor za sve koji žele da se hrane u skladu sa posnim pravilima ili jednostavno preferiraju ishranu bez životinjskih proizvoda poput jaja i mleka. Bez obzira da li ste na posnoj ishrani iz verskih razloga ili tragate za zdravijim slatkišima, ovi recepti su idealni za vas. Oni ne samo da su ukusni i jednostavni za pripremu, već su i prilagođeni svim prilikama kada želite da ponudite nešto slatko svojim gostima. U nastavku vam predstavljamo pet fantastičnih recepata koji će obogatiti vašu kulinarsku kolekciju i oduševiti sve ljubitelje finih desertnih zalogaja.
Posni Kolači Bez Jaja i Mleka
Recept 1: Posne Čokoladne Trufle
Sastojci:
- 200 g posne tamne čokolade
- 100 ml kokosovog mleka
- 1 kašika kokosovog ulja
- 1/2 kašičice vanilin šećera
- Kakao prah za uvaljavanje
Postupak Pripreme:
- Čokoladu izlomite na manje komade i stavite u činiju koja može da izdrži toplotu.
- U malom šerpu zagrejte kokosovo mleko sa kokosovim uljem dok ne postane vruće, ali pazite da ne proključa.
- Prelijte vruće kokosovo mleko preko čokolade. Ostavite da stoji jedan minut, a zatim mešajte dok se čokolada potpuno ne rastopi i smesa ne postane glatka.
- Dodajte vanilin šećer i dobro promešajte.
- Ostavite smesu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na najmanje 3 sata ili dok se potpuno ne stegne.
- Kada je smesa čvrsta, uzimajte malo po malo i formirajte kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u kakao prah.
- Čuvajte trufle u frižideru do služenja.
Trufle su idealne za svečane prilike i pružaju intenzivan čokoladni ukus koji će zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje slatkiša i sitnih kolača.
Recept 2: Posni Keks sa Đumbirom
Sastojci:
- 300 g brašna
- 100 g smeđeg šećera
- 100 ml kokosovog ulja
- 50 ml javorovog sirupa
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- Prstohvat soli
Postupak Pripreme:
- U velikoj posudi pomešajte sve suve sastojke: brašno, mleveni đumbir, cimet, sodu bikarbonu i so.
- U drugoj posudi dobro izmešajte kokosovo ulje, smeđi šećer i javorov sirup dok ne dobijete homogenu smesu.
- Polako dodajte suve sastojke u mokru smesu, mešajući sve vreme dok se ne sjedine.
- Formirajte testo u disk, uvijte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
- Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo do debljine oko 5 mm. Izrežite kekse pomoću modle po izboru.
- Poređajte kekse na pripremljen pleh i pecite 10-12 minuta ili dok blago ne porumene.
- Ostavite kekse da se ohlade na rešetki pre služenja.
Keksi sa đumbirom su savršeni za hladne dane, a pikantne note đumbira pružaju toplinu i aromu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Recept 3: Posni Voćni Kolač
Sastojci:
- 200 g suvih šljiva
- 150 g suvih kajsija
- 100 g oraha
- 250 ml jabukovog soka
- 200 g integralnog brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice cimeta
- Prstohvat soli
Postupak Pripreme:
- Suvo voće sitno iseckajte, a orahe grubo sameljite. Stavite ih u dublju posudu.
- Prelijte suvo voće i orahe toplim jabukovim sokom i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, cimet i so.
- Dodajte natopljeno voće sa sokom u suve sastojke i dobro izmešajte da se sve sjedini.
- Sipajte smesu u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta ili dok čačkalica koju ubodete u sredinu kolača ne izađe čista.
- Ohladite kolač u kalupu, a zatim ga izvadite i služite.
Voćni posni kolači su puni aromatičnog voća i orašastih plodova, što ih čini izuzetno sočnim i bogatim. Idealan su za posluživanje kao desert ili energetski zalogaj tokom dana.
Recept 4: Posne Vanilice Sa Orasima
Sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 100 ml ulja
- 80 ml vode
- 100 g šećera u prahu (za posipanje)
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
Postupak pripreme:
- U velikoj posudi pomešajte brašno i mlevene orahe.
- U manjoj posudi kombinujte ulje, vodu i vanilin ekstrakt.
- Polako dodajte tečne sastojke u suve, mešajući dok se ne formira glatko testo.
- Pokrijte testo i ostavite da odstoji u frižideru najmanje jedan sat.
- Nakon odmaranja, zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo na debljinu od oko 0.5 cm.
- Koristeći okrugli kalup, izrežite krugove i ređajte ih na pripremljen pleh.
- Pecite u rerni 10-15 minuta, ili dok blago ne porumene.
- Dok su još tople, vanilice uvaljajte u šećer u prahu.
- Ostavite da se potpuno ohlade pre služenja.
Vanilice sa orasima su prava poslastica koja se topi u ustima, a vanilin dodaje blagu aromu koja savršeno pristaje uz bogatstvo oraha.
Recept 5: Posna Štrudla sa Jabukama
Sastojci:
- 250 g tankih kora za štrudlu (posnih)
- 4 velike jabuke
- 100 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 50 g mlevenih oraha
- 50 ml ulja za premazivanje
Postupak Pripreme:
- Jabuke oljuštite i narendajte na krupno rende. Pomešajte sa smeđim šećerom, cimetom i mlevenim orasima.
- Jednu koru položite na čistu površinu i lagano je premažite uljem, zatim preko nje stavite drugu koru i ponovno premažite.
- Na jedan kraj kora ravnomerno rasporedite deo jabučnog nadeva.
- Pažljivo uvijte kore oko nadeva, formirajući štrudlu.
- Postupak ponovite dok ne potrošite sav materijal.
- Štrudle premažite preostalim uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, ili dok ne postanu zlatno-braon.
- Ostavite da se ohlade pre služenja, a zatim pospite šećerom u prahu ako želite.
Štrudla sa jabukama je klasični desert koji nikada ne razočara. Njezina hrskava korica u kombinaciji sa sočnim i aromatičnim nadevom čini je savršenim završetkom bilo kojeg obroka.
Zaključak
Posni kolači ne moraju biti samo nužno zlo tokom posta; oni mogu biti jednako ukusni i zadovoljavajući kao i bilo koji drugi slatkiši. Ovi recepti su dokaz da posna ishrana može biti raznovrsna i puna ukusa. Bez obzira da li postite ili jednostavno tražite zdravije opcije za svoju trpezu, ovi kolači su odličan izbor. Ne samo da su ukusni, već su i relativno jednostavni za pripremu. Nadamo se da će vam ovi recepti omogućiti da uživate u svakom zalogaju, bez osećaja krivice ili kompromisa u kvalitetu.