Posni Kolači – Ukusni Recepti Bez Jaja i Mleka

Posni Kolači Ukusni Recepti Bez Jaja i Mleka

Posni kolači predstavljaju savršen izbor za sve koji žele da se hrane u skladu sa posnim pravilima ili jednostavno preferiraju ishranu bez životinjskih proizvoda poput jaja i mleka. Bez obzira da li ste na posnoj ishrani iz verskih razloga ili tragate za zdravijim slatkišima, ovi recepti su idealni za vas. Oni ne samo da su ukusni i jednostavni za pripremu, već su i prilagođeni svim prilikama kada želite da ponudite nešto slatko svojim gostima. U nastavku vam predstavljamo pet fantastičnih recepata koji će obogatiti vašu kulinarsku kolekciju i oduševiti sve ljubitelje finih desertnih zalogaja.

Posni Kolači Bez Jaja i Mleka

 

Recept 1: Posne Čokoladne Trufle

Posni Kolač - Posne Čokoladne Trufle
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 200 g posne tamne čokolade
  • 100 ml kokosovog mleka
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1/2 kašičice vanilin šećera
  • Kakao prah za uvaljavanje

Postupak Pripreme:

  1. Čokoladu izlomite na manje komade i stavite u činiju koja može da izdrži toplotu.
  2. U malom šerpu zagrejte kokosovo mleko sa kokosovim uljem dok ne postane vruće, ali pazite da ne proključa.
  3. Prelijte vruće kokosovo mleko preko čokolade. Ostavite da stoji jedan minut, a zatim mešajte dok se čokolada potpuno ne rastopi i smesa ne postane glatka.
  4. Dodajte vanilin šećer i dobro promešajte.
  5. Ostavite smesu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na najmanje 3 sata ili dok se potpuno ne stegne.
  6. Kada je smesa čvrsta, uzimajte malo po malo i formirajte kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u kakao prah.
  7. Čuvajte trufle u frižideru do služenja.

Trufle su idealne za svečane prilike i pružaju intenzivan čokoladni ukus koji će zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje slatkiša i sitnih kolača.

 

Recept 2: Posni Keks sa Đumbirom

Posni Keks sa Đumbirom
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 ml kokosovog ulja
  • 50 ml javorovog sirupa
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • Prstohvat soli

Postupak Pripreme:

  1. U velikoj posudi pomešajte sve suve sastojke: brašno, mleveni đumbir, cimet, sodu bikarbonu i so.
  2. U drugoj posudi dobro izmešajte kokosovo ulje, smeđi šećer i javorov sirup dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. Polako dodajte suve sastojke u mokru smesu, mešajući sve vreme dok se ne sjedine.
  4. Formirajte testo u disk, uvijte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
  5. Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  6. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo do debljine oko 5 mm. Izrežite kekse pomoću modle po izboru.
  7. Poređajte kekse na pripremljen pleh i pecite 10-12 minuta ili dok blago ne porumene.
  8. Ostavite kekse da se ohlade na rešetki pre služenja.

Keksi sa đumbirom su savršeni za hladne dane, a pikantne note đumbira pružaju toplinu i aromu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

 

Recept 3: Posni Voćni Kolač

Posni Voćni Kolač
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 200 g suvih šljiva
  • 150 g suvih kajsija
  • 100 g oraha
  • 250 ml jabukovog soka
  • 200 g integralnog brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice cimeta
  • Prstohvat soli

Postupak Pripreme:

  1. Suvo voće sitno iseckajte, a orahe grubo sameljite. Stavite ih u dublju posudu.
  2. Prelijte suvo voće i orahe toplim jabukovim sokom i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta.
  3. U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, cimet i so.
  4. Dodajte natopljeno voće sa sokom u suve sastojke i dobro izmešajte da se sve sjedini.
  5. Sipajte smesu u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.
  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta ili dok čačkalica koju ubodete u sredinu kolača ne izađe čista.
  7. Ohladite kolač u kalupu, a zatim ga izvadite i služite.

Voćni posni kolači su puni aromatičnog voća i orašastih plodova, što ih čini izuzetno sočnim i bogatim. Idealan su za posluživanje kao desert ili energetski zalogaj tokom dana.

 

Recept 4: Posne Vanilice Sa Orasima

Posne Vanilice Sa Orasima
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 ml ulja
  • 80 ml vode
  • 100 g šećera u prahu (za posipanje)
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta

Postupak pripreme:

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno i mlevene orahe.
  2. U manjoj posudi kombinujte ulje, vodu i vanilin ekstrakt.
  3. Polako dodajte tečne sastojke u suve, mešajući dok se ne formira glatko testo.
  4. Pokrijte testo i ostavite da odstoji u frižideru najmanje jedan sat.
  5. Nakon odmaranja, zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  6. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo na debljinu od oko 0.5 cm.
  7. Koristeći okrugli kalup, izrežite krugove i ređajte ih na pripremljen pleh.
  8. Pecite u rerni 10-15 minuta, ili dok blago ne porumene.
  9. Dok su još tople, vanilice uvaljajte u šećer u prahu.
  10. Ostavite da se potpuno ohlade pre služenja.

Vanilice sa orasima su prava poslastica koja se topi u ustima, a vanilin dodaje blagu aromu koja savršeno pristaje uz bogatstvo oraha.

 

Recept 5: Posna Štrudla sa Jabukama

Posna Štrudla sa Jabukama
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 250 g tankih kora za štrudlu (posnih)
  • 4 velike jabuke
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 g mlevenih oraha
  • 50 ml ulja za premazivanje

Postupak Pripreme:

  1. Jabuke oljuštite i narendajte na krupno rende. Pomešajte sa smeđim šećerom, cimetom i mlevenim orasima.
  2. Jednu koru položite na čistu površinu i lagano je premažite uljem, zatim preko nje stavite drugu koru i ponovno premažite.
  3. Na jedan kraj kora ravnomerno rasporedite deo jabučnog nadeva.
  4. Pažljivo uvijte kore oko nadeva, formirajući štrudlu.
  5. Postupak ponovite dok ne potrošite sav materijal.
  6. Štrudle premažite preostalim uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, ili dok ne postanu zlatno-braon.
  7. Ostavite da se ohlade pre služenja, a zatim pospite šećerom u prahu ako želite.

Štrudla sa jabukama je klasični desert koji nikada ne razočara. Njezina hrskava korica u kombinaciji sa sočnim i aromatičnim nadevom čini je savršenim završetkom bilo kojeg obroka.

Zaključak

Posni kolači ne moraju biti samo nužno zlo tokom posta; oni mogu biti jednako ukusni i zadovoljavajući kao i bilo koji drugi slatkiši. Ovi recepti su dokaz da posna ishrana može biti raznovrsna i puna ukusa. Bez obzira da li postite ili jednostavno tražite zdravije opcije za svoju trpezu, ovi kolači su odličan izbor. Ne samo da su ukusni, već su i relativno jednostavni za pripremu. Nadamo se da će vam ovi recepti omogućiti da uživate u svakom zalogaju, bez osećaja krivice ili kompromisa u kvalitetu.

0 0 glasovi
Glasanje za članak
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Table of Contents

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x