Princes Krofne: Ukus Iz Detinjstva

Princes Krofne Naslovna Slika

Princes krofne su desert koji budi uspomene iz detinjstva. Ovaj slatkiš, poznat širom sveta, zauzima posebno mesto u srcima ljubitelja poslastica. U ovom tekstu, detaljno ćemo objasniti sve što treba da znate o princes krofnama – od njihovog porekla, preko sastojaka i pripreme, do različitih varijacija i saveta za savršene princes krofne.

Poreklo Princes Krofni

Princes krofne, ili kako su još poznate u francuskoj kuhinji, profiteroles, imaju dug i bogat istorijat. Ovaj desert potiče iz Italije, a kasnije je postao popularan u Francuskoj tokom renesanse. Italijanski kuvar Pantanelli, koji je radio za francuski dvor, prvi je doneo ovaj recept u Francusku. Reč „profiterole“ u prevodu znači mala korist ili dobitak, što se odnosi na male kolačiće ispunjene ukusnim kremom.

Princes Krofne
Preuzeto sa Getty Images by Anita Horvat

Sastojci Za Princes Krofne

Sastojci za pripremu princes krofni su jednostavni, ali od ključne važnosti za uspeh ovog deserta. Potrebni su sledeći sastojci:

  • Brašno
  • Jaja
  • Voda
  • Mleko
  • Maslac
  • So
  • Šećer

Za krem:

  • Mleko
  • Jaja
  • Šećer
  • Vanilin šećer
  • Gustin ili brašno

Priprema Testa

Testo za princes krofne je poznato kao choux pastry ili kuvano testo. Postupak pripreme testa je sledeći:

  1. Priprema tečnosti: U šerpi pomešajte vodu, mleko, maslac, šećer i so. Važno je da koristite kvalitetne sastojke, posebno maslac, jer on daje bogat ukus testu. Stavite šerpu na srednje jaku vatru i zagrevajte dok maslac ne počne da se topi.
  2. Dodavanje brašna: Kada smesa počne da ključa, brzo dodajte brašno i energično mešajte drvenom varjačom. Nastavite mešanje dok se testo ne sjedini u homogenu masu i ne počne da se odvaja od zidova posude. To je znak da je testo pravilno kuvano.
  3. Hlađenje testa: Sklonite testo sa vatre i ostavite ga da se malo prohladi. Ovo je važno kako biste izbegli kuvanje jaja prilikom njihovog dodavanja.
  4. Dodavanje jaja: Dodajte jedno po jedno jaje, mešajući temeljno nakon svakog dodavanja. Testo treba da bude glatko i sjajno. Ako je testo previše čvrsto, može se dodati još jedno jaje, ali oprezno, kako bi se izbegla prevelika tečnost u testu.

Priprema Krema

Krem za princes krofne može biti različitih vrsta, ali najčešće se koristi krem na bazi vanile. Postupak pripreme je sledeći:

  1. Zagrejavanje mleka: U šerpi zagrejte mleko dok ne počne da ključa. Preporučljivo je koristiti punomasno mleko za bogatiji ukus.
  2. Priprema smese od jaja i šećera: U posebnoj posudi pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer i gustin. Dobro izmešajte žicom za mućenje dok smesa ne postane homogena.
  3. Temperiranje smese: Polako dodajte vrelo mleko u smesu sa jajima, mešajući neprestano kako biste izbegli grudvice. Ovo se zove temperiranje i pomaže da se jaja ne skuvaju prebrzo.
  4. Kuvanje krema: Vratite smesu na vatru i kuvajte na srednje niskoj temperaturi, neprestano mešajući, dok se krem ne zgusne. Ovaj proces može trajati nekoliko minuta, ali je važno ne žuriti kako bi krem bio gladak i bez grudvica.
  5. Hlađenje krema: Kada se krem zgusne, sklonite ga sa vatre i prebacite u čistu posudu. Pokrijte površinu krema plastičnom folijom kako biste sprečili formiranje kore i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga koristite za punjenje krofni.
Princes Krofne
Preuzeto sa Getty Images by redstallion

Pečenje Princes Krofni

Pečenje princes krofni zahteva posebnu pažnju kako bi se dobio savršen rezultat. Postupak pečenja:

  1. Priprema pleha: Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje. Ovo će sprečiti da se krofne lepe za pleh i omogućiti ravnomerno pečenje.
  2. Oblikovanje krofni: Testo stavite u špric za kolače sa velikim okruglim nastavkom. Oblikujte male hrpice testa na plehu, vodeći računa da ostavite dovoljno prostora između njih jer će testo narasti tokom pečenja.
  3. Pečenje: Pecite krofne 20-25 minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vrata rerne ne otvarajte tokom pečenja jer to može uzrokovati da krofne splasnu.
  4. Dodatno sušenje: Nakon što krofne dobiju zlatnu boju, smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni i ostavite krofne još 5-10 minuta da se dodatno osuše. Ovo će pomoći da krofne ostanu hrskave.
  5. Hlađenje krofni: Isključite rernu i ostavite krofne da se potpuno ohlade pre nego što ih napunite kremom. Krofne treba da budu potpuno hladne kako bi zadržale svoj oblik i teksturu.

Punjenje i Serviranje Princes Krofni

Kada su krofne pečene i ohlađene, vreme je za punjenje. Koristite špric za kolače kako biste napunili krofne kremom. Po želji, krofne možete posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnim prelivom. Servirajte princes krofne uz šolju kafe ili čaja i uživajte u ovom predivnom desertu.

Različite Varijacije Princes Krofni

Iako su tradicionalne princes krofne punjene vanila kremom, postoji mnogo varijacija ovog deserta. Neke od popularnih varijacija uključuju:

  • Čokoladne princes krofne: punjene čokoladnim kremom.
  • Voćne princes krofne: punjene kremom sa dodatkom svežeg voća.
  • Slane princes krofne: punjene slanim filovima poput sira i začinskog bilja.

Saveti Za Savršene Princes Krofne

Za savršene princes krofne, imajte na umu sledeće savete:

  1. Pravilno pripremite testo kako bi krofne bile lagane i vazdušaste.
  2. Pazite na temperaturu rerne tokom pečenja.
  3. Krem mora biti dovoljno gust kako bi se lako mogao koristiti za punjenje.
  4. Krofne potpuno ohladite pre punjenja kako bi zadržale oblik i teksturu.

Nutritivna Vrednost Princes Krofni

Princes krofne, kao i većina poslastica, sadrže određeni broj kalorija i nutritivnih vrednosti koje je važno znati, posebno ako pazite na unos kalorija. U proseku, jedna princes krofna sadrži oko 200-250 kalorija, u zavisnosti od veličine i sastojaka. Ovo može varirati u zavisnosti od tipa kreme i dodataka kao što su čokolada ili voće. Iako su princes krofne slatkiš koji treba konzumirati umereno, one su odličan izvor energije i savršene za posebne prilike.

Princes Krofne Priprema
Preuzeto sa Getty Images by Sanja Cokloic

Ideje Za Dekoraciju Princes Krofni

Dekoracija princes krofni može dodatno unaprediti njihov vizuelni izgled i privući pažnju vaših gostiju. Evo nekoliko ideja za dekoraciju:

  • Šećer u prahu: Klasična dekoracija koja daje elegantan izgled.
  • Čokoladni preliv: Prelijte krofne rastopljenom čokoladom za bogat ukus.
  • Voće: Dodajte sveže voće poput jagoda, malina ili borovnica za osvežavajući ukus.
  • Šlag: Ukrasite krofne sa šlagom za dodatnu slatkoću.

Zanimljivosti O Princes Krofnama

Princes krofne imaju bogatu istoriju i brojne zanimljivosti:

  • Kraljevska veza: Ovaj desert je često bio prisutan na kraljevskim dvorovima zbog svoje elegancije i sofisticiranosti.
  • Univerzalna popularnost: Iako potiču iz Evrope, princes krofne su popularne širom sveta i u različitim kulturama.
  • Versatilnost: Možete ih puniti različitim kremama, što ih čini izuzetno prilagodljivim različitim ukusima i prilikama.

Zaključak

Princes krofne su desert koji nikada ne izlazi iz mode. Sa bogatom istorijom i jednostavnom pripremom, ovaj slatkiš je idealan za svaku priliku. Bez obzira na to da li volite klasične ili eksperimentalne ukuse, sigurno ćete uživati u pravljenju i konzumiranju princes krofni.

5 1 glas
Glasanje za članak
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Table of Contents

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x