Ruska Salata Recepti i Priprema

Ruska Salata

Ruska salata je omiljena delikatesa na našim prostorima, poznata po svom bogatom ukusu, kremastoj teksturi i jednostavnosti pripreme. Ova salata, koja se često servira kao predjelo ili dodatak glavnom jelu, ima svoje korene u tradicionalnoj ruskoj kuhinji, ali je vremenom postala popularna širom sveta, uključujući i naš region.

Jedna od ključnih karakteristika ruske salate je njena svestranost – može se prilagoditi različitim ukusima i preferencijama. Osnovni sastojci obično uključuju krompir, šargarepu, grašak, kiseli krastavac i majonez, ali postoji mnogo varijacija koje uključuju dodatak mesa, poput šunke ili piletine, kao i različitih povrća i začina.

U nastavku ću vam predstaviti pet različitih recepata za rusku salatu sa detaljnim uputstvima za pripremu. Bilo da preferirate klasičnu verziju, vegetarijansku alternativu, ili želite da dodate specifične sastojke poput jabuka za osvežavajući ukus, ovi recepti će vam omogućiti da uživate u ovoj ukusnoj salati u različitim oblicima. Svi recepti su jednostavni za pripremu i savršeni za porodična okupljanja, praznike ili kao svakodnevni obrok.

Spremite se da otkrijete nove načine pripreme ove omiljene delikatese i uživate u bogatstvu ukusa koje ruska salata može da ponudi!

Recept 1: Klasična Ruska Salata

Klasična Ruska Salata
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 300 g šargarepe
  • 200 g graška (zamrznutog ili iz konzerve)
  • 4 kisela krastavca
  • 200 g šunke
  • 4 kuvana jajeta
  • 250 g majoneza
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Priprema povrća:

  • Oljuštite krompir i šargarepu.
  • Stavite ih u lonac sa vodom, posolite i kuvajte dok ne omekšaju (oko 20 minuta).
  • Nakon što su skuvani, izvadite ih iz vode i ostavite da se ohlade.
  • Krompir i šargarepu isecite na kockice veličine oko 1 cm.

Kuvanje graška:

  • Ako koristite zamrznuti grašak, kuvajte ga u posoljenoj vodi oko 5-7 minuta dok ne omekša.
  • Ako koristite grašak iz konzerve, samo ga iscedite i isperite pod hladnom vodom.

Priprema dodatnih sastojaka:

  • Kiseli krastavci: Isecite ih na sitne kockice.
  • Šunka: Isecite na sitne kockice.
  • Kuvana jaja: Oljuštite ih i isecite na kockice.

Mešanje sastojaka:

  • U velikoj posudi pomešajte krompir, šargarepu, grašak, kisele krastavce, šunku i jaja.
  • Dodajte majonez i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
  • Posolite i pobiberite po ukusu.

Hlađenje:

  • Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite salatu da se hladi u frižideru najmanje jedan sat pre serviranja.

Recept 2: Ruska Salata sa Piletinom

Ruska Salata sa Piletinom
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea
  • 400 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška
  • 3 kisela krastavca
  • 3 kuvana jajeta
  • 200 g majoneza
  • 1 kašičica senfa
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Kuvanje piletine:

  • Pileći file stavite u lonac sa vodom i posolite.
  • Kuvajte oko 20 minuta ili dok ne bude potpuno skuvan.
  • Izvadite piletinu, ostavite da se ohladi, pa je isecite na sitne kockice.

Priprema krompira i šargarepe:

  • Oljuštite krompir i šargarepu.
  • Kuvajte ih u posoljenoj vodi dok ne omekšaju (oko 20 minuta).
  • Kada se ohlade, isecite ih na kockice.

Kuvanje graška:

  • Ako koristite zamrznuti grašak, kuvajte ga u posoljenoj vodi oko 5-7 minuta.
  • Ako koristite grašak iz konzerve, samo ga iscedite i isperite.

Priprema dodatnih sastojaka:

  • Kiseli krastavci: Isecite ih na kockice.
  • Kuvana jaja: Oljuštite ih i isecite na kockice.

Mešanje sastojaka:

  • U velikoj posudi pomešajte piletinu, krompir, šargarepu, grašak, krastavce i jaja.
  • Dodajte majonez i senf, pa dobro promešajte.
  • Posolite i pobiberite po ukusu.

Hlađenje:

  • Pokrijte posudu i ostavite salatu da se hladi u frižideru najmanje jedan sat pre serviranja. Ovu salatu mozete služiti uz razna jela.

Recept 3: Vegetarijanska Ruska Salata

Vegetarijanska Ruska Salata
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 300 g šargarepe
  • 200 g graška
  • 200 g kukuruza (iz konzerve)
  • 4 kisela krastavca
  • 2 kuvana jajeta (opciono)
  • 250 g veganskog majoneza
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Priprema krompira i šargarepe:

  • Oljuštite krompir i šargarepu.
  • Kuvajte ih u posoljenoj vodi dok ne omekšaju (oko 20 minuta).
  • Nakon što se ohlade, isecite ih na kockice.

Kuvanje graška:

  • Ako koristite zamrznuti grašak, kuvajte ga u posoljenoj vodi oko 5-7 minuta.
  • Ako koristite grašak iz konzerve, samo ga iscedite i isperite.

Priprema dodatnih sastojaka:

  • Kiseli krastavci: Isecite ih na kockice.
  • Kuvana jaja: Ako ih koristite, oljuštite ih i isecite na kockice.

Mešanje sastojaka:

  • U velikoj posudi pomešajte krompir, šargarepu, grašak, kukuruz i krastavce (i jaja).
  • Dodajte veganski majonez i dobro promešajte.
  • Posolite i pobiberite po ukusu.

Hlađenje:

  • Pokrijte posudu i ostavite salatu da se hladi u frižideru najmanje jedan sat pre serviranja.

Recept 4: Ruska Salata sa Jabukama

Ruska Salata sa Jabukama
Preuzeto sa Freepik

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška
  • 3 kisela krastavca
  • 2 jabuke
  • 200 g šunke
  • 4 kuvana jajeta
  • 250 g majoneza
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Priprema krompira i šargarepe:

  • Oljuštite krompir i šargarepu.
  • Kuvajte ih u posoljenoj vodi dok ne omekšaju (oko 20 minuta).
  • Nakon što se ohlade, isecite ih na kockice.

Kuvanje graška:

  • Ako koristite zamrznuti grašak, kuvajte ga u posoljenoj vodi oko 5-7 minuta.
  • Ako koristite grašak iz konzerve, samo ga iscedite i isperite.

Priprema dodatnih sastojaka:

  • Kiseli krastavci: Isecite ih na kockice.
  • Jabuke: Oljuštite ih i isecite na kockice.
  • Šunka: Isecite na sitne kockice.
  • Kuvana jaja: Oljuštite ih i isecite na kockice.

Mešanje sastojaka:

  • U velikoj posudi pomešajte krompir, šargarepu, grašak, krastavce, jabuke, šunku i jaja.
  • Dodajte majonez i dobro promešajte.
  • Posolite i pobiberite po ukusu.

Hlađenje:

  • Pokrijte posudu i ostavite salatu da se hladi u frižideru najmanje jedan sat pre serviranja.

Recept 5: Ruska Salata sa Kiselo-mlečnim Sosom

Ruska Salata sa Kiselo-mlečnim Sosom
Preuzeto sa Freepik

 

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 300 g šargarepe
  • 200 g graška
  • 4 kisela krastavca
  • 200 g šunke
  • 4 kuvana jajeta
  • 200 g kisele pavlake
  • 200 g majoneza
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Priprema krompira i šargarepe:

  • Oljuštite krompir i šargarepu.
  • Kuvajte ih u posoljenoj vodi dok ne omekšaju (oko 20 minuta).
  • Nakon što se ohlade, isecite ih na kockice.

Kuvanje graška:

  • Ako koristite zamrznuti grašak, kuvajte ga u posoljenoj vodi oko 5-7 minuta.
  • Ako koristite grašak iz konzerve, samo ga iscedite i isperite.

Priprema dodatnih sastojaka:

  • Kiseli krastavci: Isecite ih na kockice.
  • Šunka: Isecite na sitne kockice.
  • Kuvana jaja: Oljuštite ih i isecite na kockice.

Priprema sosa:

  • U manjoj posudi pomešajte kiselu pavlaku i majonez dok ne dobijete glatku smesu.

Mešanje sastojaka:

  • U velikoj posudi pomešajte krompir, šargarepu, grašak, krastavce, šunku i jaja.
  • Dodajte sos od kisele pavlake i majoneza, pa sve dobro promešajte.
  • Posolite i pobiberite po ukusu.

Hlađenje:

  • Pokrijte posudu i ostavite salatu da se hladi u frižideru najmanje jedan sat pre serviranja.

Zaključak

Ruska salata je zasluženo stekla popularnost kao neizostavan deo mnogih trpeza, bilo da je reč o svečanim prilikama, porodičnim okupljanjima ili svakodnevnim obrocima. Njena jednostavnost pripreme, kombinovana sa bogatstvom ukusa i tekstura, čini je omiljenom delikatesom koja osvaja svojim šarmom.

Kroz pet različitih recepata koje smo podelili, imali ste priliku da se upoznate sa različitim varijantama ove klasične salate. Bilo da se odlučite za klasičnu verziju, salatu sa piletinom, vegetarijansku alternativu, dodatak jabuka ili osvežavajući kiselo-mliječni sos, svaki od ovih recepata donosi nešto posebno i jedinstveno.

Ključ uspeha ruske salate leži u kvalitetnim sastojcima i pažljivoj pripremi. Kombinacija svežeg povrća, kremastog majoneza i dodatnih začina stvara harmoniju ukusa koja je teško nadmašiva. Ova svestrana salata može biti prilagođena različitim ukusima i potrebama, čineći je idealnim izborom za svaku priliku.

Nadamo se da će vam ovi recepti doneti puno uživanja u pripremi i degustaciji ruske salate, te da će postati stalni deo vašeg kulinarskog repertoara. Prijatno!

0 0 glasovi
Glasanje za članak
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Table of Contents

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x