Sitni Kolači – Brzi Recepti

Sitni Kolači

Sitni kolači su savršeni za svaku priliku, bilo da se radi o proslavama, praznicima, ili samo kao slatki zalogaj uz popodnevni čaj. Predstavljamo vam 10 brzih i jednostavnih recepata za sitne kolačiće koji će oduševiti sve ljubitelje slatkiša.

RECEPTI SASTOJCI
Kokos Kuglice
  • 200g mlevenog keksa,
  • 100g šećera,
  • 150g kokosa + malo za valjanje,
  • 100ml mleka,
  • 50g maslaca
Čokoladne Trufle
  • 200g tamne čokolade,
  • 100ml slatke pavlake,
  • 50g maslaca,
  • Kakao prah za valjanje
Badem Kiflice
  • 200g brašna,
  • 100g mlevenih badema,
  • 100g šećera u prahu,
  • 200g maslaca,
  • 1 vanilin šećer,
  • Šećer u prahu za posipanje
Medene Kuglice
  • 200g mlevenog keksa,
  • 100g šećera,
  • 100g maslaca,
  • 3 kašike meda,
  • 50ml mleka,
  • Seckani orasi za valjanje
Limun Kuglice
  • 200g mlevenog keksa,
  • 100g šećera u prahu,
  • Sok i rendana korica 1 limuna,
  • 50g maslaca,
  • 100ml kondenzovanog mleka
Čoko-Orasnice
  • 200g mlevenih oraha,
  • 200g šećera u prahu,
  • 2 kašike kakaoa,
  • 2 belanca,
  • 100g tamne čokolade za ukrašavanje
Karamel Kocke
  • 250g mlevenog keksa,
  • 100g maslaca,
  • 1 konzerva kondenzovanog mleka,
  • 100g čokolade za kuvanje
Maslac Kiflice
  • 200g brašna,
  • 100g maslaca,
  • 50g šećera u prahu,
  • 1 jaje,
  • 1 vanilin šećer,
  • Malo soli
Orašasti Štapići
  • 200g brašna,
  • 100g mlevenih oraha,
  • 100g šećera,
  • 100g maslaca,
  • 1 jaje,
  • 1 kašičica vanilin šećera
Voćni Tartufi
  • 200g svežeg voća po izboru,
  • 100g mlevenog keksa,
  • 50g šećera u prahu,
  • 100g bele čokolade za oblaganje,
  • Kokos ili mleveni orasi za dekoraciju

 

1. Kokos Kuglice

Kokos Kuglice - Sitni Kolači
Preuzeto sa Freepik

Kokos kuglice su jednostavni, brzi za pripremu, i veoma ukusni sitni kolači. Savršeni su za svaku priliku, a njihov bogati kokos ukus i mekana tekstura čine ih omiljenim izborom za ljubitelje kokosa.

Sastojci:

  • 200g mlevenog keksa
  • 100g šećera
  • 150g kokosa + malo za valjanje
  • 100ml mleka
  • 50g maslaca

Priprema:

  • Priprema sastojaka: Pre nego što počnete, osigurajte da su svi sastojci na sobnoj temperaturi, posebno maslac koji bi trebalo da bude mekan kako bi se lako pomešao sa ostalim sastojcima.
  • Mešanje suvih sastojaka: U velikoj posudi pomešajte mleveni keks, 150g kokosa, i šećer. Dobro promešajte suve sastojke da se ravnomerno kombinuju.
  • Dodavanje mokrih sastojaka: Dodajte maslac i mleko u suve sastojke. Maslac bi trebao biti mekan, ali ne i potpuno istopljen. Mleko dodajte postepeno dok ne dobijete kompaktnu smesu koja se može oblikovati. Ako je smesa previše suva, dodajte još malo mleka; ako je previše vlažna, dodajte malo više mlevenog keksa ili kokosa.
  • Oblikovanje kuglica: Kada je smesa spremna, uzimajte je po malo (otprilike veličine oraha) i formirajte kuglice. Ako vam se smesa lepi za ruke, malo ih navlažite vodom ili uljem.
  • Valjanje u kokosu: Svaku kuglicu uvaljajte u dodatni kokos koji ste ostavili sa strane. Ovo će im dati lepu završnicu i dodatnu teksturu.
  • Hlađenje: Gotove kuglice stavite na poslužavnik obložen papirom za pečenje ili folijom. Ostavite ih u frižideru najmanje 1 sat pre služenja, da se dobro stegnu.
  • Serviranje: Kokos kuglice su spremne za serviranje nakon što se dobro ohlade i stegnu. Poslužite ih kao deo asortimana sitnih kolača ili samostalno uz kafu ili čaj.
  • Savet: Kokos kuglice možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 7 dana, što ih čini odličnim izborom za pripremu unapred.

Uživajte u ovoj jednostavnoj poslastici koja donosi egzotični ukus kokosa u svaki zalogaj, savršenoj za sve prilike i ne zahteva pečenje, čineći je idealnom za brze i ukusne slatke zalogaje.

 

2. Čokoladne Trufle

Čokoladne Trufle - Sitni Kolači
Preuzeto sa Freepik

Čokoladne trufle su bogate, kremaste i intenzivno čokoladne poslastice koje se tope u ustima. Savršene su za čokoljupce i elegantne prilike.

Sastojci:

  • 200g tamne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
  • 100ml slatke pavlake
  • 50g maslaca
  • Kakao prah za valjanje

Priprema:

  1. Topljenje čokolade: Na pari otopite čokoladu sa maslacem i slatkom pavlakom. Mešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.
  2. Hlađenje: Prebacite smesu u činiju i ostavite u frižideru da se stegne, najbolje preko noći.
  3. Formiranje trufli: Kada se smesa stegne, koristite kašičicu ili melon baller da izdvojite smesu, a zatim rukama formirajte kuglice.
  4. Valjanje: Uvaljajte svaku kuglicu u kakao prah ili u dodatne opcije kao što su seckani orasi, kokos, ili čak sitno seckana čokolada.
  5. Serviranje: Čokoladne trufle su spremne za serviranje ili ih možete čuvati u frižideru do potrebe za posluživanjem.

 

3. Badem Kiflice

Sitni Kolači
Preuzeto sa Freepik

Badem kiflice su meke, masne i punjene ukusom badema. Njihova posebna tekstura i oblik ih čine idealnim za praznične dane i slavlja.

Sastojci:

  • 200g brašna
  • 100g mlevenih badema
  • 100g šećera u prahu
  • 200g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Mešanje suvih sastojaka: U velikoj posudi pomešajte brašno, mlevene bademe i šećer u prahu.
  2. Dodavanje maslaca: Dodajte hladni maslac isečen na kockice i vanilin šećer. Rukama mesite dok ne dobijete glatko testo.
  3. Oblikovanje kiflica: Od testa pravite male kiflice i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta, ili dok blago ne porumene.
  5. Posipanje: Dok su još tople, pažljivo ih uvaljajte u šećer u prahu. Ostavite da se ohlade pre serviranja.

 

4. Medene Kuglice

Medene Kuglice Sitni Kolači
Preuzeto sa Freepik

Medene kuglice su slatke, lepljive i bogate ukusom meda. Brze su za pripremu i ne zahtevaju pečenje, čineći ih savršenim izborom za last-minute poslastice.

Sastojci:

  • 200g mlevenog keksa
  • 100g šećera
  • 100g maslaca
  • 3 kašike meda
  • 50ml mleka
  • Seckani orasi za valjanje

Priprema:

  1. Priprema smese: U šerpi na srednjoj temperaturi otopite maslac, šećer i med. Kada se sve lepo sjedini, sklonite sa vatre.
  2. Dodavanje keksa: U otopljenu smesu dodajte mleveni keks i dobro promešajte.
  3. Oblikovanje kuglica: Kada se smesa malo ohladi, formirajte kuglice veličine oraha.
  4. Valjanje u orasima: Svaku kuglicu uvaljajte u seckane orahe.
  5. Hlađenje: Stavite kuglice u frižider na nekoliko sati da se stegnu pre serviranja.

 

5. Limun Kuglice

Preuzeto sa Handle the Heat

Limun kuglice su osvežavajuće, sa izraženim ukusom limuna. Idealne su za one koji vole slatko-kiseli ukus, a njihova priprema je veoma jednostavna.

Sastojci:

  • 200g mlevenog keksa
  • 100g šećera u prahu
  • Sok i rendana korica 1 limuna
  • 50g maslaca
  • 100ml kondenzovanog mleka

Priprema:

  1. Priprema smese: U posudi pomešajte mleveni keks sa šećerom u prahu.
  2. Dodavanje limuna i maslaca: Dodajte sok i rendanu koricu limuna, kao i otopljeni maslac. Dobro promešajte.
  3. Kondenzovano mleko: Dodajte kondenzovano mleko i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
  4. Oblikovanje kuglica: Formirajte kuglice i ostavite ih u frižideru da se stegnu.
  5. Serviranje: Poslužite hladne, kao osvežavajuću poslasticu.

 

6. Čoko-Orasnice

Preuzeto sa Handle the Heat

Čoko-orasnice su savršena kombinacija čokolade i oraha, pružajući bogat i intenzivan ukus u svakom zalogaju. Idealne su za posebne prilike ili kao dekadentni tretman za sebe.

Sastojci:

  • 200g mlevenih oraha
  • 200g šećera u prahu
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 belanca
  • 100g tamne čokolade za ukrašavanje

Priprema:

  1. Priprema smese: U velikoj posudi pomešajte mlevene orahe, šećer u prahu i kakao.
  2. Dodavanje belanaca: Dodajte belanca u suve sastojke i dobro promešajte dok ne dobijete homogenu masu koja se može oblikovati.
  3. Oblikovanje orasnica: Malim kašičicama vadite smesu i oblikujte male kuglice. Postavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta.
  5. Ukrašavanje čokoladom: Nakon što se orasnice ohlade, otopite tamnu čokoladu i prelijte preko svake kuglice.
  6. Hlađenje: Ostavite da se čokolada stegne pre serviranja.

 

7. Karamel Kocke

Preuzeto sa Freepik

Karamel kocke su slatke, sa bogatim slojem karamela između dva sloja hrskave korice. Ove kocke su zasitne i savršene za ljubitelje karamela.

Sastojci:

  • 250g mlevenog keksa
  • 100g maslaca
  • 1 konzerva kondenzovanog mleka
  • 100g čokolade za kuvanje

Priprema:

  1. Priprema korica: Rastopite maslac i pomešajte ga sa mlevenim keksom. Polovinu smese utisnite na dno kalupa obloženog papirom za pečenje.
  2. Priprema karamela: Kondenzovano mleko kuvajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu karamel smesu. Prelijte preko sloja keksa u kalupu.
  3. Dodavanje druge korice: Preostalom smesom mlevenog keksa i maslaca prekrijte karamel sloj.
  4. Hlađenje: Stavite u frižider da se stegne najmanje 2 sata.
  5. Ukrašavanje čokoladom: Otopite čokoladu i prelijte preko gornjeg sloja. Vratite u frižider da se čokolada stegne.
  6. Sečenje na kocke: Nakon što se sve lepo steglo, secite na kocke i poslužite.

 

8. Maslac Kiflice

Preuzeto sa Freepik

Maslac kiflice su nežne, masne i tope se u ustima. Jednostavne za pripremu, ove kiflice su savršene za bilo koje doba dana.

Sastojci:

  • 200g brašna
  • 100g maslaca
  • 50g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • Malo soli

Priprema:

  1. Priprema testa: U posudi pomešajte brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i malo soli. Dodajte hladni maslac isečen na kockice i jaje. Mesite dok ne dobijete glatko testo.
  2. Oblikovanje kiflica: Od testa pravite male kiflice. Postavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  3. Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12-15 minuta, ili dok blago ne porumene.
  4. Posipanje: Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.

 

9. Orašasti Štapići

Preuzeto sa BioPijaca

Orašasti štapići su hrskavi, puni ukusa oraha i savršeni za grickanje. Odlični su kao prilog uz kafu ili čaj.

Sastojci:

  • 200g brašna
  • 100g mlevenih oraha
  • 100g šećera
  • 100g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

  1. Priprema testa: U velikoj posudi pomešajte brašno, mlevene orahe, šećer i vanilin šećer. Dodajte hladni maslac i jaje, te zamesite testo.
  2. Oblikovanje štapića: Formirajte testo u duge štapiće i postavite na pleh obložen papirom za pečenje.
  3. Pečenje: Pecite na 180°C oko 15 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđi.
  4. Hlađenje i serviranje: Ostavite štapiće da se ohlade pre serviranja. Po želji, možete ih ukrasiti čokoladom ili šećerom u prahu.

 

10. Voćni Tartufi

Preuzeto sa Bake It With Love

Voćni tartufi su osvežavajuća i kreativna alternativa tradicionalnim čokoladnim tartufima. Punjeni su voćem i idealni za letnje dane.

Sastojci:

  • 200g svežeg voća po izboru (jagode, maline, breskve)
  • 100g mlevenog keksa
  • 50g šećera u prahu
  • 100g bele čokolade za oblaganje
  • Kokos ili mleveni orasi za dekoraciju

Priprema:

  1. Priprema voća: Voće sitno iseckajte ili izblendajte u pire.
  2. Mešanje sastojaka: Pomešajte voćni pire, mleveni keks i šećer u prahu. Ako je smesa previše vlažna, dodajte još mlevenog keksa dok ne dobijete konzistenciju koja se može oblikovati.
  3. Oblikovanje tartufa: Uzmite malu količinu smese i formirajte kuglice. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite u frižideru da se malo stegnu.
  4. Topljenje bele čokolade: U međuvremenu, otopite belu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Pazite da ne zagori.
  5. Oblaganje tartufa: Umočite svaku kuglicu u otopljenu belu čokoladu koristeći viljušku ili čačkalicu, zatim ih pažljivo vratite na papir za pečenje.
  6. Dekoracija: Pre nego što se čokolada stegne, pospite tartufe kokosom ili mlevenim orasima za dodatnu teksturu i dekoraciju.
  7. Hlađenje: Stavite tartufe nazad u frižider da se čokolada potpuno stegne, najmanje 1 sat.
  8. Serviranje: Voćni tartufi su spremni za serviranje kada se čokolada potpuno stegne. Servirajte ih kao osvežavajuću poslasticu na kraju obroka ili kao slatki zalogaj uz kafu.

Ovi brzi recepti za sitne kolače pružaju širok spektar ukusa i tekstura, od bogatih i kremastih čokoladnih trufli, preko osvežavajućih limun kuglica, do elegantnih badem kiflica. Bez obzira da li tražite nešto tradicionalno ili nešto novo i uzbudljivo, ovi recepti su savršeni za eksperimentisanje i uživanje u slatkim trenucima.

Priprema sitnih kolača može biti zabavan i kreativan proces, te odlična prilika da provedete vreme sa porodicom ili prijateljima u kuhinji. Ne samo da ćete na kraju imati ukusne zalogaje, već ćete stvoriti i lepe uspomene. Uživajte u pripremi i, naravno, u degustaciji ovih divnih poslastica!

5 1 glas
Glasanje za članak
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Table of Contents

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x